Besætningen

 

Jeg startede med at holde får i 2009, jeg fik 3 får, en gimmer, en bede og en vædder af min mand i fødselsdagsgave. De var af racen Shropshire, for vi mente, at det ville være de bedste får til os, da det meste af vores jord var beplantet med frugttræer. De 3 får blev kaldt pop-tøserne, de hed Shakira, Madonna og Britney. Pop-tøserne faldt hurtigt til her på matriklen og vores familieliv blev langsomt mere og mere uldent.

1 år senere købte jeg min første Såne. Brunhilde var langbenet, absolut ikke tam, men smuk og blød som silke, så jeg var solgt. Brunhilde startede sin karriere hos os med at spise topskudet på lidt over 40 nyplantede frugttræer, men hun blev også mere og mere tam. Af hensyn til træerne byttede jeg Brunhilde ud med et Sånefår ved navn Hilda, som var et mere lavbenet, tungere-bygget Såne. Hilda var meget mere tam, rolig og omgængelig, og hun åd ingen frugttræer. Men hendes uld mindede mere om grå ståluld end Brunhildes silke-agtige, smukke sort-brune uld. Jeg skiftede langsomt mine “Shropper” ud med Såner og samtidig startede min fascination af Sånernes bløde uld.

Nogle af mine Såner har en grov, storkrøllet uld, andre har en fin mere tætkrøllet blød og blank uld, og enkelte af mine Såner har ikke uld, men ståltråd. Nogle af mine Såner begynder at gråne allerede som 1 års, andre beholde deres sort-brune farve i mange år. Jeg besluttede mig for, at jeg ville udvælge avlsdyr udfra Såneforeningens avlsmål, men også ville have fokus på uldens kvalitet og hvor tidligt dyrene gråner.

De første renracede Sånelam, som er læmmet her på matriklen var tvillingerne August 116881-11 og Alfa 116881-12. Desværre kom de til verden ved et akut kejsersnit, så de blev flaskelam. August og Alfa er stamdyrene i vores sånebesætning. Derefter besluttede vi, at startbogstavet i lammenes navne skulle starte med A, året efter B og så fremdeles. Så i 2011 fik Sånelammene navne med A, i 2012 var startbogstavet B og så fremdeles. 

Vi fik vores første Wensledalelam i 2017 og de hedder Askepot og Aurora og vores eneste Wensleydalelam i 2018 hedder Barbie.

Jeg har skrevet lidt om alle mine dyr i besætningen og hvilke lam, de har fået.